Definitie van american depository receipt (ADR)

by admin

Een American Depository Receipt (ADR) is een ontvangstbewijs voor aandelen van een buitenlands bedrijf dat wordt bewaard in een kluis van een Amerikaanse bank. Het biedt Amerikaanse investeerders de mogelijkheid om buitenlandse aandelen te kopen in de Verenigde Staten, zonder direct aandelen te hoeven kopen in het buitenland.

Ontvangstbewijs voor aandelen van een buitenlands bedrijf

Een ADR fungeert als een ontvangstbewijs voor aandelen van een buitenlands bedrijf. Wanneer een buitenlands bedrijf ervoor kiest om zijn aandelen via een ADR aan te bieden, worden deze aandelen in bewaring genomen door een Amerikaanse bank. Het ontvangstbewijs, dat de vorm heeft van een ADR, vertegenwoordigt een bepaald aantal aandelen van het buitenlandse bedrijf.

Bewaring bij een Amerikaanse bank

De aandelen die aan een ADR gekoppeld zijn, worden veilig bewaard in een kluis van een Amerikaanse bank. Dit biedt Amerikaanse investeerders het voordeel van gemak en vertrouwen. In plaats van te moeten handelen op buitenlandse effectenbeurzen en te maken te krijgen met mogelijke barrières, kunnen Amerikaanse beleggers eenvoudigweg ADR’s verhandelen op Amerikaanse beurzen. Deze bewaring bij een Amerikaanse bank verzekert de investeerders dat hun ADR’s veilig zijn en dat de onderliggende aandelen goed worden beheerd.

Recht op dividenden en winstdeling

Houders van ADR’s hebben het recht op alle dividenden en winstdelingen die voortvloeien uit de onderliggende aandelen van het buitenlandse bedrijf. Wanneer het buitenlandse bedrijf dividenden uitkeert aan de Amerikaanse bank waar de aandelen worden bewaard, zal deze bank de dividenden doorgeven aan de ADR-houders. Dit geeft Amerikaanse investeerders de mogelijkheid om te profiteren van de inkomsten die gepaard gaan met het bezit van buitenlandse aandelen. Het recht op dividenden en winstdeling maakt ADR’s aantrekkelijk voor beleggers die willen profiteren van de financiële prestaties van buitenlandse bedrijven.

Toegang tot buitenlandse aandelen in de Verenigde Staten

Een belangrijk voordeel van ADR’s is dat ze Amerikaanse investeerders in staat stellen om buitenlandse aandelen te kopen en verhandelen op Amerikaanse markten. Dit maakt het gemakkelijker voor Amerikanen om te investeren in bedrijven uit andere landen zonder de noodzaak om transacties uit te voeren op buitenlandse effectenbeurzen. ADR’s bieden Amerikaanse beleggers een geconsolideerde en gereguleerde manier om deel te nemen aan de wereldwijde markten en te profiteren van de groei en prestaties van buitenlandse bedrijven. Dit vergroot de diversificatiemogelijkheden van Amerikaanse beleggers en stelt hen in staat om hun beleggingsportefeuille te spreiden over verschillende geografische regio’s en industrieën.