American stock exchange (AMEX)

by admin

De American Stock Exchange (AMEX), voorheen bekend als The Curb Exchange tot 1921, is een beurs waar aandelen en obligaties van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven worden verhandeld. De AMEX heeft zijn hoofdkantoor gevestigd op 86 Trinity Place in het centrum van Manhattan in New York.

Geschiedenis van de AMEX

De AMEX, oorspronkelijk bekend als The Curb Exchange, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. De beurs werd opgericht als een marktplaats voor handelaren om aandelen buiten de reguliere beurzen te verhandelen. In 1921 werd de beurs omgedoopt tot de American Stock Exchange (AMEX) en begon het zich te ontwikkelen tot een belangrijke beurs voor kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven.

Handel op de AMEX

De AMEX biedt een platform voor bedrijven die niet voldoen aan de vereisten van de grotere beurzen, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de Nasdaq. Het richt zich voornamelijk op kleinere bedrijven met een marktkapitalisatie die zich bevindt tussen die van de grote beurzen en de over-the-counter-markt.

De AMEX Index

Een belangrijk kenmerk van de AMEX is de AMEX-index, een gewogen index die de prestaties van de beurs volgt. De AMEX-index bestaat uit een selectie van aandelen die op de beurs worden verhandeld en dient als een benchmark voor de prestaties van de bedrijven die op de AMEX genoteerd zijn.

Locatie van de AMEX

De AMEX heeft zijn hoofdkantoor op 86 Trinity Place in downtown Manhattan in New York. Deze locatie plaatst de beurs in het hart van de financiƫle wijk van New York City, een belangrijk knooppunt voor wereldwijde financiƫle activiteiten.

Kortom, de American Stock Exchange (AMEX) is een beurs waar aandelen en obligaties van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven worden verhandeld. Het heeft een lange geschiedenis, begonnen als The Curb Exchange, en is gevestigd op 86 Trinity Place in downtown Manhattan in New York. De AMEX biedt een alternatief handelsplatform voor bedrijven die niet voldoen aan de eisen van grotere beurzen, en de AMEX-index fungeert als een benchmark voor de prestaties van de genoteerde bedrijven.

De American Stock Exchange (AMEX) heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt. In 1998 werd de AMEX een dochteronderneming van de National Association of Securities Dealers (NASD), die later werd omgedoopt tot de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Deze overgang bracht nieuwe regels en regelgeving met zich mee om de handel op de beurs te reguleren en de integriteit van de markt te waarborgen.