Wat zijn authorized shares?

by admin

Authorized Shares, ofwel geautoriseerde aandelen, verwijzen naar het maximale aantal aandelen dat een bedrijf mag uitgeven volgens haar eigen statuten. Deze statuten worden meestal vastgelegd bij de oprichting van het bedrijf en kunnen later worden gewijzigd door middel van een stemming door de aandeelhouders.

Betekenis van Authorized Shares

Voor elk bedrijf is er een limiet aan het aantal aandelen dat het kan uitgeven, en deze limiet wordt bepaald door de geautoriseerde aandelen. Het aantal geautoriseerde aandelen is opgenomen in de statuten van het bedrijf en vertegenwoordigt het maximale aantal aandelen dat het bedrijf mag uitgeven gedurende zijn bestaan.

Het verhogen van authorized shares

Als een bedrijf het aantal geautoriseerde aandelen wil verhogen, moet het doorgaans de goedkeuring van de aandeelhouders verkrijgen. Dit proces wordt meestal uitgevoerd via een formele stemming tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders. Door de aandeelhouders te betrekken bij deze beslissing, wordt de transparantie en democratische controle binnen het bedrijf bevorderd.

Wanneer het bedrijf de goedkeuring krijgt om het aantal geautoriseerde aandelen te verhogen, wordt de wijziging meestal vastgelegd in een gewijzigde versie van de statuten. Hierdoor heeft het bedrijf de flexibiliteit om extra aandelen uit te geven in de toekomst, bijvoorbeeld om financiering aan te trekken of om nieuwe investeerders aan te trekken.

Het is belangrijk op te merken dat geautoriseerde aandelen niet hetzelfde zijn als uitstaande aandelen. Geautoriseerde aandelen vertegenwoordigen het maximale aantal aandelen dat een bedrijf mag uitgeven, terwijl uitstaande aandelen verwijzen naar het daadwerkelijke aantal aandelen dat momenteel in handen is van investeerders. 

Gevolgen van geautoriseerde aandelen

Het concept van geautoriseerde aandelen heeft enkele belangrijke gevolgen voor een bedrijf. Ten eerste biedt het bedrijf flexibiliteit in termen van het uitgeven van nieuwe aandelen. Door een limiet te stellen aan het aantal geautoriseerde aandelen, kan het bedrijf controle houden over de uitgifte van nieuwe aandelen en voorkomen dat er te veel aandelen op de markt komen, waardoor de waarde van de bestaande aandelen kan worden verwaterd.

Daarnaast heeft het aantal geautoriseerde aandelen invloed op de kapitaalstructuur van het bedrijf. Het geeft potentiƫle investeerders en crediteuren inzicht in de omvang en het groeipotentieel van het bedrijf. Een hoger aantal geautoriseerde aandelen kan wijzen op een grotere capaciteit van het bedrijf om kapitaal aan te trekken en te groeien.