Wat is een Head and Shoulders-patroon?

by admin

Een Head and Shoulders-patroon is een veelvoorkomend technisch analysepatroon dat wordt gebruikt om mogelijke trendomkeringen op financiële markten te identificeren. Dit patroon bestaat uit een koersgrafiek met drie toppen: een lage, een hoge en weer een lage. De vorm van dit patroon lijkt op een hoofd met twee schouders.

De structuur

Een Head and Shoulders-patroon bestaat uit drie belangrijke punten. Het eerste punt is de linker schouder, die wordt gevormd door een neerwaartse prijsbeweging die wordt gevolgd door een opwaartse correctie. Het tweede punt is de top van het patroon, ook wel de “head” genoemd. Dit is het hoogste punt van het patroon en wordt gevormd door een sterk opwaartse beweging van de prijs. Het derde punt is de rechter schouder, die ontstaat wanneer de prijs opnieuw daalt na de “head” en vervolgens weer opwaarts corrigeert.

Interpretatie

Een Head and Shoulders-patroon suggereert een mogelijke trendomkering van een opwaartse naar een neerwaartse trend. Het patroon wordt geïnterpreteerd op basis van de positie van de neklijn, die wordt getrokken door de laagste punten tussen de schouders. Wanneer de prijs de neklijn naar beneden doorbreekt, wordt dit beschouwd als een bearish signaal dat een verdere neerwaartse beweging kan aangeven.

Het patroon wordt versterkt door het volume, wat aangeeft hoeveel handel er plaatsvindt tijdens het vormen van het patroon. Over het algemeen wordt verwacht dat het volume afneemt naarmate het patroon zich ontwikkelt, en dat het volume weer toeneemt wanneer de prijs de neklijn doorbreekt, wat het bearish signaal versterkt.

Handelen op basis van een Head and Shoulders-patroon

Handelaren en beleggers kunnen het Head and Shoulders-patroon gebruiken als een signaal om posities in te nemen op de markt. Een veelvoorkomende handelsstrategie is om een shortpositie in te nemen zodra de prijs de neklijn naar beneden doorbreekt. Het koersdoel wordt vaak bepaald door de hoogte van het patroon te meten, vanaf de neklijn tot aan de top van de “head”, en dit vervolgens naar beneden te projecteren vanaf het doorbraakpunt van de neklijn.

Het is echter belangrijk om op te merken dat technische analysepatronen geen garantie bieden voor de toekomstige koersbeweging. Het is altijd verstandig om andere technische indicatoren, fundamentele analyse en risicomanagementprincipes te combineren bij het nemen van handelsbeslissingen.