In the money: winstgevende optiecontracten

by admin

Een optie-contract kan verschillende resultaten opleveren, afhankelijk van de huidige marktprijs van het onderliggende effect en de uitoefenprijs van de optie. Wanneer de huidige marktprijs boven de “striking price” van een call-optie ligt of onder de “striking price” van een put-optie, wordt het optie-contract beschouwd als “in the money”. Met andere woorden, het verwijst naar een situatie waarin de optiehouder winst kan behalen door de optie uit te oefenen of te verkopen.

Call-opties: in the money

Een call-optie is “in the money” wanneer de huidige marktprijs van het onderliggende effect hoger is dan de uitoefenprijs van de optie. Stel dat de uitoefenprijs van een call-optie €50 is en het aandeel momenteel wordt verhandeld voor €60. In deze situatie heeft de houder van de call-optie de mogelijkheid om de aandelen te kopen voor €50 en ze onmiddellijk op de markt te verkopen voor €60, waardoor een winst van €10 per aandeel wordt behaald.

Put-opties: in the money

Bij put-opties is het tegenovergestelde waar. Een put-optie is “in the money” wanneer de huidige marktprijs van het onderliggende effect lager is dan de uitoefenprijs van de optie. Stel dat de uitoefenprijs van een put-optie €80 is en het aandeel momenteel wordt verhandeld voor €70. In dit geval kan de houder van de put-optie de aandelen verkopen voor €80, hoewel ze op de markt slechts €70 waard zijn, waardoor een winst van €10 per aandeel wordt behaald.

In the money: intrinsic value

Wanneer een optie “in the money” is, heeft deze intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde is het verschil tussen de huidige marktprijs van het onderliggende effect en de uitoefenprijs van de optie. Bij call-opties is de intrinsieke waarde positief wanneer de marktprijs hoger is dan de uitoefenprijs, terwijl bij put-opties de intrinsieke waarde positief is wanneer de marktprijs lager is dan de uitoefenprijs. De intrinsieke waarde vertegenwoordigt het directe winstpotentieel van een optie en is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs van de optie.

Mogelijkheden bij in the money

Wanneer een optie “in the money” is, heeft de houder verschillende mogelijkheden. Bij call-opties kan de optiehouder ervoor kiezen om de optie uit te oefenen en de onderliggende aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs, waarna ze de aandelen tegen een hogere marktprijs kunnen verkopen om winst te maken. De optiehouder kan er ook voor kiezen om de optie simpelweg te verkopen op de optiemarkt en zo te profiteren van de waardestijging van de optie zelf. Bij put-opties kan de houder ervoor kiezen om de optie uit te oefenen en de aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs, waardoor winst wordt gemaakt door het verschil tussen de marktprijs en de uitoefenprijs. Alternatief kan de put-optie worden verkocht op de optiemarkt om te profiteren van de waardestijging van de optie zelf.