Een index is een statistische compositie die de veranderingen meet van de economie of van financiële markten, meestal als percentage uitgedrukt ten opzichte van de vorige maand. Het wordt gebruikt als een maatstaf om de prestaties van een specifieke sector, markt of economie te volgen.
AEX-index
De AEX-index is een voorbeeld van een index die de prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt weergeeft. Het is samengesteld uit de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen op de Amsterdamse Effectenbeurs. De AEX-index wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van de opgenomen bedrijven en wordt regelmatig bijgewerkt om veranderingen in de marktsituatie te weerspiegelen.
New York stock exchange index
Een andere bekende index is de New York Stock Exchange (NYSE) Index, die de prestaties van de aandelen die op de New York Stock Exchange worden verhandeld, meet. Deze index is samengesteld uit verschillende aandelen die op de NYSE genoteerd zijn en wordt gebruikt als een barometer voor de bredere Amerikaanse aandelenmarkt.
Het gebruik van indices stelt beleggers, analisten en economen in staat om trends en patronen in de markt te identificeren en de prestaties van verschillende sectoren te vergelijken. Door de veranderingen in een index te volgen, kunnen ze inzicht krijgen in de algemene gezondheid van de economie of financiële markt en kunnen ze investeringsbeslissingen nemen op basis van deze informatie.
Efficiënte Markt Hypothese
De Efficiënte Markt Hypothese (EMH) is een theorie die nauw verband houdt met indices. Volgens deze hypothese weerspiegelt de prijs van een financieel instrument, zoals aandelen, alle beschikbare informatie op de markt. Met andere woorden, de markt is efficiënt en het is moeilijk om systematisch te profiteren van het verhandelen van effecten op basis van publieke informatie. Indices spelen een belangrijke rol bij het testen en analyseren van de EMH, omdat ze een maatstaf bieden om de marktrendementen te vergelijken met de efficiënte verwachtingen.
Internationale indices
Naast nationale indices zijn er ook tal van internationale indices die de prestaties van specifieke regio’s of sectoren meten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Dow Jones Industrial Average (DJIA), de Nikkei 225 in Japan en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk. Deze indices dienen als barometers voor respectievelijk de Amerikaanse, Japanse en Britse markten en bieden inzicht in de prestaties van grote bedrijven in deze regio’s.
Samengestelde indices
Naast het volgen van de prestaties van specifieke markten of sectoren, kunnen indices ook samengesteld worden om een breder overzicht te geven. Samengestelde indices combineren aandelen uit verschillende sectoren om de prestaties van de gehele markt te meten. Voorbeelden van samengestelde indices zijn de S&P 500 in de Verenigde Staten en de Euro Stoxx 50 in de eurozone. Deze indices vertegenwoordigen respectievelijk de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS en de 50 meest verhandelde aandelen in de eurozone.