Over-the-Counter (OTC) – een alternatieve effectenhandel

by admin

De Over-the-Counter (OTC)-markt is een alternatieve vorm van effectenhandel die zich onderscheidt van de traditionele handel op georganiseerde beurzen. In plaats van te handelen op een beursvloer, vindt de OTC-handel meestal plaats via telefoon of computernetwerken. Deze markt biedt handelaren en investeerders de mogelijkheid om aandelen te verhandelen die niet zijn geregistreerd op gevestigde beurzen.

Kleine bedrijven zonder beursnotering

Een opvallend kenmerk van de OTC-markt is dat het voornamelijk aandelen omvat van kleine bedrijven die nog niet voldoen aan de strenge vereisten om te worden genoteerd aan grote beurzen, zoals de New York Stock Exchange (NYSE). Deze bedrijven hebben vaak een beperkte marktkapitalisatie en minder handelsvolume. Door middel van OTC-handel kunnen ze toch toegang krijgen tot kapitaal en hun aandelen verhandelen.

Aantrekkelijk voor bedrijven die aan de eisen voldoen

Niet alleen kleine bedrijven maken gebruik van de OTC-handel. Zelfs bedrijven die wel voldoen aan de vereisten van grote beurzen kunnen ervoor kiezen om op de OTC-markt te blijven handelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bedrijven deze keuze maken, zoals het behouden van flexibiliteit in de handel, het vermijden van strikte beursregels en -kosten, of het bereiken van een specifiekere doelgroep van investeerders.

Regulering door de NASD

Hoewel de OTC-handel buiten de georganiseerde beurzen plaatsvindt, betekent dit niet dat het een ongereguleerde markt is. De National Association of Securities Dealers (NASD) speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de OTC-markt. De NASD stelt regels en voorschriften op om de integriteit van de handel te waarborgen en de belangen van investeerders te beschermen.

Voordelen en uitdagingen van OTC-handel

Toegang tot kapitaal voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven die nog niet voldoen aan de eisen voor notering op grote beurzen, biedt de OTC-markt een waardevolle bron van financiering. Het stelt hen in staat om aandelen te verkopen aan investeerders en zo kapitaal aan te trekken voor groei en uitbreiding. Dit kan essentieel zijn voor hun voortbestaan en succes op de lange termijn.

Lagere regelgevingskosten

Voor bedrijven die ervoor kiezen om op de OTC-markt te blijven handelen, kunnen de regelgevingskosten lager zijn dan die op georganiseerde beurzen. De beursnotering brengt vaak aanzienlijke kosten met zich mee, zoals jaarlijkse vergoedingen en naleving van strikte regels en voorschriften. Door op de OTC-markt te blijven, kunnen bedrijven deze kosten vermijden of verminderen.

Liquiditeitsuitdagingen

Een van de uitdagingen van OTC-handel is de beperkte liquiditeit in vergelijking met georganiseerde beurzen. Vanwege het kleinere aantal handelaren en het lagere handelsvolume kunnen aandelen op de OTC-markt moeilijker te kopen of verkopen zijn. Dit kan leiden tot hogere spreads tussen bied- en laatprijzen en verhoogde prijsvolatiliteit.