Selling short: een definitie en uitleg

by admin

Selling Short is een techniek die wordt gebruikt in de financiële markten om te profiteren van de verwachte daling van de prijs van een aandeel. Bij deze strategie verkoopt een belegger een aandeel dat niet in zijn eigen bezit is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het concept van Selling Short en de belangrijkste kenmerken ervan.

Wat houdt selling short in?

Selling Short is de verkoop van een aandeel dat niet in eigendom is van de verkoper. In plaats van het bezitten van het aandeel, leent de verkoper aandeelcertificaten van een andere partij. Deze geleende aandelen worden vervolgens op de markt verkocht, in de hoop dat de prijs ervan in de toekomst zal dalen.

De reden achter selling short

De belangrijkste reden om Selling Short toe te passen, is het behalen van winst uit een verwachte prijsdaling. Een belegger kan anticiperen op een verscheidenheid aan factoren, zoals negatieve bedrijfsresultaten, economische neergang of negatieve marktsentimenten. Door aandelen te verkopen die ze niet bezitten, kunnen beleggers profiteren van de prijsdaling en winst maken.

Hoe werkt selling short?

Om Selling Short uit te voeren, leent de verkoper aandeelcertificaten van een andere partij, zoals een makelaar of een institutionele belegger. Deze geleende aandelen worden vervolgens op de markt verkocht tegen de huidige marktprijs. Op een later tijdstip moet de verkoper dezelfde hoeveelheid aandelen terugkopen om de geleende aandelen terug te geven. Als de prijs van het aandeel is gedaald, kan de verkoper de aandelen tegen een lagere prijs kopen, waardoor hij winst maakt door het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs. Als daarentegen de prijs van het aandeel stijgt, zal de verkoper verlies lijden bij het terugkopen van de aandelen voor een hogere prijs dan waarvoor hij ze heeft verkocht.

Risico’s en overwegingen bij selling short

Hoewel Selling Short winstgevend kan zijn in een dalende markt, brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste risico’s is het zogenaamde “short squeeze” fenomeen, waarbij de prijs van het aandeel plotseling stijgt, waardoor verkopers gedwongen worden om hun posities te sluiten door de aandelen terug te kopen tegen hogere prijzen. Dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor de verkoper. Bovendien kan Selling Short leiden tot onbeperkte verliezen, aangezien er theoretisch geen limiet is aan hoe hoog de prijs van een aandeel kan stijgen.