Verschillende beursindexen

Verschillende beursindexen

Om gemakkelijk na te gaan of de beurzen stijgen of dalen, zijn beursindexen in het leven geroepen. Deze indexen geven een overzicht van de prestaties van een specifieke groep aandelen op de beurs. Beleggers kunnen deze indexen gebruiken om de algemene trend van de markt te volgen en hun beleggingsbeslissingen hierop af te stemmen. In dit artikel zullen we enkele bekende beursindexen bespreken, waaronder de Dow Jones Industrial Average en de S&P500.

Dow Jones Industrial Average (DJIA)

De Dow Jones Industrial Average, ook wel bekend als de Dow Jones, is een van de oudste en bekendste beursindexen ter wereld. De index werd opgericht in 1884 door Charles Dow en Edward Jones, de oprichters van Dow Jones & Company. Het oorspronkelijke doel was om met één getal de prestaties van de beurs aan te geven.

In het begin bestond de Dow Jones uit 11 aandelen, waarvan het merendeel actief was in de spoorwegsector. Na 12 jaar werd de index herzien en werden er 12 industriële bedrijven geselecteerd om de index te berekenen. Vandaag de dag bestaat de Dow Jones Industrial Average uit dertig grote Amerikaanse bedrijven uit verschillende sectoren, met uitzondering van nutsbedrijven en spoorwegen, die hun eigen indexen hebben.

De Dow Jones is een niet-gewogen index, wat betekent dat alle bedrijven in de index evenveel gewicht hebben, ongeacht hun marktkapitalisatie. Het puntentotaal van de Dow Jones wordt berekend door de koersen van de individuele aandelen op te tellen en te delen door een specifieke deler, de zogenaamde “Dow Divisor”.

S&P500

Een andere belangrijke beursindex is de S&P500, voluit de Standard & Poor’s 500. Deze index bestaat uit de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Het wordt beschouwd als een van de beste maatstaven voor de bredere Amerikaanse aandelenmarkt en wordt veel gebruikt als referentiepunt voor beleggers en professionals in de financiële wereld.

In tegenstelling tot de Dow Jones is de S&P500 een gewogen index. Dit betekent dat de relatieve grootte of marktkapitalisatie van elk bedrijf wordt meegenomen in de berekening van de index. Grotere bedrijven hebben dus een grotere invloed op de prestaties van de index dan kleinere bedrijven.

De S&P500 wordt beheerd door het financiële analysebedrijf Standard & Poor’s, vandaar de naam. De samenstelling van de index wordt regelmatig herzien en aangepast om ervoor te zorgen dat deze representatief blijft voor de markt. De bedrijven in de S&P500 vertegenwoordigen verschillende sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg, financiën, consumptiegoederen en meer.