Gezonde werknemers, sterke resultaten: zo investeer je in de toekomst

by redactie

Een gezonde werknemer is niet alleen goed voor de persoon zelf. Het pakt ook erg positief uit voor het bedrijf. Als mensen zich fysiek en mentaal fit voelen, zijn ze vele malen productiever. Maar ze maken ook minder fouten en melden zich minder vaak ziek. Bovendien draagt een goede gezondheid bij aan een positieve werksfeer. Niemand zit te wachten op een omgeving waarin iedereen uitgeblust en gestrest is. Kies je ervoor om actief te investeren in de gezondheid van hun medewerkers? Dan merk je al snel dat dit zich vertaalt in betere resultaten. Van wekelijkse sportactiviteiten tot een gezonde kantine. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.  

Duurzame inzetbaarheid is de sleutel  

Duurzame inzetbaarheid draait om het toekomstbestendig maken van je werknemers. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar hun huidige prestaties. Je kijkt ook naar hoe ze in de toekomst kunnen blijven bijdragen. Denk aan:

  • Opleidingsmogelijkheden
  • Coaching 
  • Het stimuleren van een goede werk-privébalans

Help je medewerkers om zich te ontwikkelen en vitaal te blijven? Dan zorg je ervoor dat ze langer gezond en met plezier kunnen blijven werken. Dit is niet alleen goed voor hen. Het is ook nog eens erg goed voor je organisatie. Ervaren en gemotiveerde werknemers zijn goud waard. Redenen genoeg om daar dus goed in te investeren. En dit te blijven doen.

Werkdruk: een sluipend gevaar  

Misschien heb je het al eens een keer meegemaakt bij jou op de werkvloer. Een te hoge werkdruk is enorm belastend voor de gezondheid van werknemers. Het begint vaak klein. Een paar extra uurtjes hier en daar, wat werk mee naar huis nemen. Maar als dit structureel wordt, kan het leiden tot stress, burn-outklachten en zelfs langdurig ziekteverzuim. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Bedrijven moeten daarom actief de werkdruk in de gaten houden. Regelmatig check-ins met teams en leidinggevenden kunnen helpen om signalen van overbelasting op te vangen. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin het oké is om grenzen aan te geven en waar werkdruk bespreekbaar is.  

Mentaal welzijn mag niet ontbreken  

Als we het over gezondheid hebben, denken veel mensen meteen aan beweging en voeding. Maar mentaal welzijn is minstens zo belangrijk. Stress, een gevoel van onzekerheid of problemen in de privésfeer kunnen een enorme impact hebben op iemands functioneren. Kies je voor het aanbieden van mentale ondersteuning? Zoals gesprekken met een coach of trainingen in mindfulness? Dit kan een groot verschil maken. Daarnaast helpt het om openheid te stimuleren, zodat werknemers zich niet schamen om aan te geven dat ze hulp nodig hebben.  En dat komt de mentale gezondheid alleen maar ten goede.

Een omgeving die uitnodigt tot beweging  

Veel kantoorbanen zijn zittend en dat is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk om beweging op de werkvloer te stimuleren. Denk aan sta-bureaus, wandel vergaderingen of fitnessabonnementen die door het bedrijf worden vergoed. Zelfs kleine initiatieven, zoals een dagelijkse lunchwandeling of een potje tafeltennis in de pauze, kunnen ervoor zorgen dat werknemers fitter worden. En fittere mensen zitten simpelweg beter in hun vel, wat zich direct vertaalt in een hogere productiviteit.  

Gezondheid begint bij leiderschap  

Als werkgever geef je zelf het goede voorbeeld. Leidinggevenden die overwerken, nooit pauze nemen of altijd bereikbaar zijn, zetten een standaard die anderen volgen. Wil je dat gezondheid en balans serieus genomen worden? Zorg er dan voor dat de leiding dat ook uitstraalt. Stimuleer niet alleen gezond gedrag bij medewerkers, maar laat ook zien hoe je zelf goed voor jezelf zorgt. Dat maakt het makkelijker voor anderen om datzelfde te doen. Investeer je op korte termijn ook in de toekomst door de werknemers op de eerste plaats te zetten?

You may also like