Betaal je alles met pin? Dan denk je misschien niet dat je contant geld nodig hebt voor een reis buiten de Eurozone. In de meeste landen kun je weliswaar pinnen, maar het kan geen kwaad om contant geld bij je te hebben. Je verkleint zo de kans op problemen, bijvoorbeeld als je pinpas niet werkt. Wissel daarom voor vertrek alvast wat euro’s voor vreemd geld. Omdat wij het je graag makkelijk maken, noemen we hier 5 fouten die je vooral niet moet maken bij geld wisselen.
#1 Wisselkoersen niet met elkaar vergelijken
Voor het wisselen van geld wordt naar de wisselkoers gekeken. Deze koers drukt de waarde van de ene valuta uit in de andere valuta. Wat veel mensen niet weten, is dat wisselkantoren niet allemaal dezelfde wisselkoers hanteren. Hierdoor krijg je bij de ene partij meer vreemd geld voor je euro’s dan bij de andere partij. Vergelijk wisselkoersen daarom altijd met elkaar en kies voor de partij met de gunstigste wisselkoers. Hier krijg je immers meer vreemd geld voor je euro’s dan bij wisselkantoren met een minder gunstige koers.
#2 Niet naar de kosten kijken
Geld wisselen kost geld. Wisselkantoren moeten immers ook geld verdienen, anders kunnen ze niet bestaan. Daarom krijg je eigenlijk altijd te maken met service- en transactiekosten als je geld wisselt. Helaas zijn er genoeg mensen die niet naar deze kosten kijken. Je denkt misschien dat je overal hetzelfde betaalt, maar dat is niet het geval. Wisselkoersen bepalen namelijk hun eigen tarieven. Hierdoor kun je bij de ene partij (veel) duurder uit zijn dan bij de andere.
#3 Je tot een onofficieel wisselkantoor richten
Op de vraag ‘waar kun je het beste geld wisselen?’ kunnen we vrij kort zijn: bij een officieel wisselkantoor. Toch zijn er genoeg mensen die zich tot onofficiële wisselkantoren richten. Doordat je hier misschien meer vreemd geld voor je euro’s krijgt, lijkt het op het eerste gezicht aantrekkelijk om er te wisselen. In de praktijk is het alleen een stuk minder rooskleurig. Bij dit soort partijen betaal je vaak hoge kosten. Hierdoor ben je onderaan de streep duurder uit dan bij een officieel wisselkantoor.
#4 Wisselen op een vliegveld
Ga je met het vliegtuig op vakantie en heb je vreemd geld nodig? Dan wacht je misschien met wisselen tot je op het vliegveld bent. Je vindt hier weliswaar een wisselkantoor, maar wij raden het je niet aan om geld te wisselen op de luchthaven. De wisselkoers is er vaak ongunstig en bovendien betaal je vaak hoge kosten voor geld wisselen.
#5 Te lang wachten
Sommige mensen denken er pas over na om geld te wisselen vlak voordat ze bijvoorbeeld op vakantie gaan. Wisselkantoren hebben populaire valuta als dollars en ponden vaak wel op voorraad, maar voor andere valuta geldt dit niet. Heb je een onbekende valuta nodig? Ga dan niet pas vlak voor vertrek naar het buitenland naar een wisselkantoor. Er is dan misschien niet meer genoeg tijd om de valuta voor je te bestellen, waardoor je achter het net vist.