Faillissement is verre van een prettig onderwerp om te bespreken als we het hebben over bedrijven, verenigingen, stichtingen en financiën. Toch kan het handig zijn om te weten waar je op kunt letten bij een dreigend faillissement, het willen aanvragen van faillissement of als je te maken krijgt met een aanvraag door een schuldeiser.
Zelf aanvragen
Wanneer het financieel niet goed loopt met het bedrijf, dan is dit niet alleen een klap in de portemonnee. Vaak gaan er ook heel wat emoties mee gepaard om je onderneming failliet te laten gaan. Het is echter aan te raden er zo verstandig mogelijk mee om te gaan en zo snel mogelijk in te grijpen als er sprake is van dreigend faillissement. Mocht faillissement niet te voorkomen zijn, dan kun je dit als ondernemer zelf aanvragen. Dit noem je dan persoonlijk faillissement. Dit kan nodig zijn om nadien weer met een schone lei verder te kunnen.
Een goede advocaat in Den Bosch ondersteunt je op alle vlakken bij faillissement; of dit nu dreigend is of als je dit zelf wilt aanvragen. Een advocaat kan bij een dreigend faillissement een assessment uitvoeren en een plan van aanpak maken om faillissement te voorkomen. Bovendien kan de advocaat je adviseren over wat faillissement voor jou betekent, over bestuurdersaansprakelijkheid en een eventuele doorstart.
Faillissement aangevraagd door schuldeisers
Er zijn zaken waarbij het faillissement wordt aangevraagd door de schuldeisers. Schuldeisers kunnen dit doen als de onderneming, vereniging of stichting in kwestie geen betalingen meer voldoen en wanneer 2 of meerdere schulden openstaan bij diverse eisers. In het laatste geval moet dan wel minimaal 1 schuld opeisbaar zijn, wat betekent dat de uiterlijke betalingstermijn verstreken is.
Ondanks dat een schuldeiser faillissement heeft aangevraagd, kunt u zich hiertegen verweren. Het is wel verstandig om hier een goede advocaat voor in te schakelen. Deze heeft de expertise die nodig is om je juridisch zo goed mogelijk bij te staan en de best passende regelingen te treffen.
Verweer kan ook nog plaatsvinden door een surseance aanvraag te doen of om een buitengerechtelijk akkoord tot stand te brengen. Bij een dergelijk akkoord stel je voor om de schuldeiser een bepaald percentage te betalen van de uitstaande vordering. Gaan ze akkoord, dan wordt de rest van de schuld kwijtgescholden. Op die manier kan faillissement of kunnen hoge schulden worden voorkomen. Een surseance aanvraag is een uitstel van betaling. Het is echter niet slim om deze aan te vragen als de financiële problemen niet snel kunnen worden opgelost. Laat je altijd adviseren door een advocaat welke stappen je het beste kunt zetten als er faillissement is aangevraagd door een schuldeisers.
Als incassomiddel
In sommige gevallen kan een faillissement worden aangevraagd door crediteuren om druk te zetten op een bedrijf, vereniging of stichting om aan een betaling te voldoen. Bij dit incassomiddel maakt het niet uit hoe groot of hoe klein de schuld is. Neem daarom een dergelijk bericht altijd serieus om te voorkomen dat je door (bewuste of onbewuste) wanbetaling van een paar kleine facturen failliet gaat. Het kan je aardig wat geld kosten om je failliet te laten verklaren; laat dit dus niet zomaar gebeuren.